Na czym polega odroczony wypiek

Na czym polega odroczony wypiek?

Odroczony wypiek to rozwi─ůzanie cz─Östo stosowane w bran┼╝y piekarniczej. Pozwala na optymalizacj─Ö koszt├│w, daje mo┼╝liwo┼Ť─ç produkowania pieczywa na zapas, ograniczona zostaje produkcja. Na czym polega taki odroczony wypiek? Co jest potrzebne w technologii ÔÇ×cool risingÔÇŁ?

Odroczony wypiek ÔÇô co to jest?

O odroczonym wypieku m├│wi si─Ö w kontek┼Ťcie dzia┼éalno┼Ťci piekarni, cukierni, kawiarni i supermarket├│w. Jest to technologia, kt├│ra pozwala na op├│┼║nienie wyrobu pieczywa. Dzi─Öki temu mo┼╝na produkcj─Ö zako┼äczy─ç w innym miejscu, np. w hipermarkecie, sk─ůd b─Ödzie roznosi┼é si─Ö kusz─ůcy zapach ┼Ťwie┼╝o pieczonych bu┼éek i innych produkt├│w. Technologia opiera si─Ö na wstrzymaniu fermentacji ciasta, odroczony wypiek fachowo i szczeg├│┼éowo omawia www.bekuplast.com. Metoda ta z powodzeniem stosowana jest ju┼╝ od wielu lat, r├│wnie┼╝ w Polsce.

Technologia odroczonego wypieku powsta┼éa w latach 80. XX wieku, w├│wczas by┼éa ona rewolucyjna. Pieczywo jest na tyle nietrwa┼éym produktem, ┼╝e potrzebne by┼éo wypracowanie metody, kt├│ra pozwoli┼éaby na zachowanie pewnego rodzaju ci─ůg┼éo┼Ťci w dost─Öpie do ┼Ťwie┼╝ych produkt├│w przy optymalizacji proces├│w produkcyjnych. Co istotne, przy stosowaniu technologii odroczonego wypieku nie jest konieczne stosowanie ┼Ťrodk├│w chemicznych, kt├│re mog┼éyby mie─ç wp┼éyw na jako┼Ť─ç pieczywa lub na zdrowie cz┼éowieka.

Jak wygl─ůda metoda odroczonego wypieku?

Odroczony wypiek to proces, kt├│ry sk┼éada si─Ö z kilku etap├│w. Na wst─Öpie nast─Öpuje sch┼éadzanie k─Ös├│w w mro┼║ni szokowej. Wyroby k┼éadzie si─Ö na specjalnych kastach, kt├│re przystosowane s─ů do tej w┼éa┼Ťnie technologii. Nast─Öpnie konieczne jest prze┼éo┼╝enie kasty do ch┼éodni. Etap ten jest ju┼╝ d┼éu┼╝szy, trwa nawet 8 godzin. Kolejna jest tzw. faza garowania. To w┼éa┼Ťnie wtedy powstaj─ů dobrze znane walory smakowe wytwarzanych produkt├│w. Ostatnim krokiem jest transport. Ten odbywa si─Ö we wspomnianych kastach do odroczonego wypieku. Nie s─ů tu ju┼╝ wymagane okre┼Ťlone warunki co do przewozu czy zapewniania odpowiedniej temperatury. Wyroby wystarczaj─ůco chronione s─ů przez kasty.

Odroczony wypiek ÔÇô dlaczego warto?

Stosowanie technologii odroczonego wypieku staje si─Ö w Polsce coraz bardziej popularne. G┼é├│wnie korzystaj─ů z tego rozwi─ůzania hipermarkety, cho─ç nie tylko. Metoda ta ma wiele zalet, kt├│re przekonuj─ů do stosowania w┼éa┼Ťcicieli kawiarni, piekarni czy sklep├│w. W┼Ťr├│d nich wymienia si─Ö przewa┼╝nie mo┼╝liwo┼Ť─ç produkowania na zapas. Oznacza to, ┼╝e mniej prawdopodobne b─Öd─ů braki w produkcji. Nawet je┼Ťli dojdzie kt├│rego┼Ť dnia do zwi─Ökszonego zapotrzebowania na tego rodzaju produkty, natychmiast zostanie ono zaspokojone. Dzia┼éa to r├│wnie┼╝ w odwrotn─ů stron─Ö. Je┼Ťli mniej pieczywa b─Ödzie kupowanego, w├│wczas nie trzeba b─Ödzie przygotowywa─ç kolejnych wyrob├│w, co zmniejszy straty wynikaj─ůce np. z tego, ┼╝e takie produkty czerstwiej─ů i nie nadaj─ů si─Ö ju┼╝ do sprzeda┼╝y. 

W ten spos├│b minimalizowane s─ů te┼╝ koszty produkcji. Nie trzeba ju┼╝ pracowa─ç w nocy, wystarczy zrobi─ç odpowiedni─ů ilo┼Ť─ç zapas├│w. To pozwala na redukcj─Ö koszt├│w, na kt├│rej zale┼╝y ka┼╝demu przedsi─Öbiorcy, prowadz─ůcemu w┼éasny biznes.

Leave a reply

Kontynuuj─ůc przegl─ůdanie strony, wyra┼╝asz zgod─Ö na u┼╝ywanie przez nas plik├│w cookies. wi─Öcej informacji

Aby zapewni─ç Tobie najwy┼╝szy poziom realizacji us┼éugi, opcje ciasteczek na tej stronie s─ů ustawione na "zezwalaj na pliki cookies". Kontynuuj─ůc przegl─ůdanie strony bez zmiany ustawie┼ä lub klikaj─ůc przycisk "Akceptuj─Ö" zgadzasz si─Ö na ich wykorzystanie.

Zamknij